MFOF ZNÁ DRŽITELE CEN



Film Choose your wave získal cenu ČEZ Grand Prix v rámci patnáctého ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů skupiny ČEZ 2017. Slavnostní večer proběhl v sobotu 9. 12. 2017 ve večerních hodinách, v jednom z nejkrásnějších kulturních stánků ČR, v Lucerně Praha.

Ceny za celoživotní dílo v oblasti outdooru obdržel dvaadevadesátiletý (!) aktivní lyžař a několikanásobný mistr světa FIS masters, bývalý českoslvenský reprezentant a trenér juniorské reprezentace Otto Krajňák ze Slovenska a legendární zlatý olympijský běžkař Ital Franco Nones. Celkem organizátoři rozdali 9. prosince v Kině Lucerna devatenáct cen.

Součástí slavnostního zakončení letošního MFOF byl bohatý program s řadou kulturně-sportovních vystoupení. Své umění předvedli muzikanti z art rockové kapely Kazachstán a taneční duo Hybrids Crew.

Mezi hosty se objevilo mnoho českých reprezentantů, jako například legendární mořeplavec Richard Konkolski, cestovatel Rudolf Švaříček. A nechyběli ani známý herec Pavel Liška, polárník Václav Sůra, nebo režisér a předseda poroty MFOF Antonio Pedro Nobre. Moderátorskou taktovku pevně třímal herec Vladimír Polák. Cenu ČEZ Grand Prix předala zástupkyně generálního partnera festivalu skupiny ČEZ, ředitelka nadace ČEZ Michaela Ziková.

Mezinárodní festival outdoorových filmů skupiny ČEZ letos zavítal na rekordních padesátčtyři spolupořadatelských míst, a to v České republice a na Slovensku. Ve festivalovém osudí figurovalo celkem 128 filmů. Do patnáctého ročníku MFOF se zapojili filmaři z sedmadvaceti zemí tří kontinentů.

VÝSLEDKY MFOF 2017


A. dobrodružný a extrémní sportovní film – sporty v přírodě (mimo horolezectví a vodní sporty), lyžování, extrémní lyžování, horská kola, paragliding, speleologie atd.

PŘEDÁVAJÍCÍ: režisér a předseda poroty MFOF Antonio Pedro Nobre

1. místo: Bílé Bludiště (The White Maze, Rakousko, cenu převzala Ulrike Mayr, matka režiséra filmu)
2. místo: Cesta s pocitem viny (Guilt Trip, Kanada, cenu převzal režisér filmu Mike Douglas)
3. místo: Sněhoví Nomádi (Snowmads, Rakousko, cenu převzali režisér filmu Jonas Abenstein a výkonný producent Karin Lechner)

B. horolezecký a horský film – horolezecké sporty, expediční lezení, lezení v ledu, polární expedice, horská krajina, člověk a hory

PŘEDÁVAJÍCÍ: cestovatel Rudolf Švaříček

1. místo: Sloboda pod nákladom (Freedom under Load, Slovensko, cenu převzal Štěpán Rusňák, ředitel Pražské paroplavební společnosti)
2. místo: Brette (USA, cenu převzal Nursultan Eldosov z Americké ambasády v Praze)
3. místo: Neslezený hřeben Annapurna III (Annapurna III – Unclimbed, cenu převzal Dr. Andreas Schmidinger, ředitel Rakouského kulturního fóra)

C. dobrodružný vodní sportovní film – rafting, vodácké sporty, kajaking, kanoistika, jachting, potápění, surfing, dálkové plavání a podvodní speleologie atd.

PŘEDÁVAJÍCÍ: mořeplavec Richard Konkolski

1. Jondachi (Kanada, děkovné video od režiséra filmu Mika McKaye)
2. Do dvojice galaxií - Grónsko (Into Twin Galaxies - A Greenland epic, Německo, převzala Denisa Šelelyová z Goethe Institutu v Praze)
3. Cesta na "Kanáry" (Road to "Canarias", Česká Republika, převzal režisér filmu Vít Kanyza)

D. cestopisný film (filmy výhradně cestopisného charakteru nezařazené do kategorií A, B, C)

PŘEDÁVAJÍCÍ: herec a cestovatel Pavel Liška

1. Krajina kamenných věží (Česká Republika, cenu převzala režisérka filmu Kateřina Mikulcová)
2. ODILE - Z Madagaskaru do moravské domácnosti (Česká Republika, cenu převzal Jonathan Machaně)
3. Naše fascinující planeta - Jižní moře (Our Fascinating Planet - The South Seas, Německo, převzala Denisa Šelelyová z Goethe Institutu v Praze)

ČEZ GRAND PRIX

Choose your wave (převzal režisér filmu Martin Smékal, předala ředitelka nadace ČEZ Michaela Ziková)

ZVLÁŠTNÍ CENA TV NOE

Dobrák od kosti (převzala režisérka filmu Martina Nagyová, předal Petr Kudela z TV NOE)

CENA ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO V OBLASTI OUTDOORU

OTTO KRAJŇÁK (převzal osobně, předala majitelka Lucerny Dáša Havlová)

FRANCO NONES (převzala režisérka filmu o Francovi Zlatá Stopa Lia Beltrami)






Comments

Popular posts from this blog

Premiéra Outdoor Films s Milošem Brunnerem a Odile Velomana tuto sobotu 26. 8. mimořádně v 17:20

FILMY MFOF 2017 Sloboda pod nákladom (Freedom under Load)